KOI PENGANAN PULO

(Tarikh) Friday, September 18, 2009 (Penulis) AABK (Label)

Bahan-bahan:

3 cawan kacang ijo (digoren tanpa minyak,dibuang kulit dan diblender halus,diayak)
1 cawan gula (diblender halus)
1 cawan tepung pulut (digoreng hingga kekuningan)
Sedikit tepung pulut untuk salutan

Cara membuat:

  1. Campokan sobok kacang ijo,gule, dan tepung pulut yang dh kome goren td
  2. Tekan dalam loyang sampai mampat (macam putu kacang)
  3. Dengan hati2 jangan selewen kerat dengan piso bentuk pat segi
  4. Pastu cmpokan tepung pulut yang sikit tadi dgn ayo (pekat dia mcm nk buat salut goren pisang tu)
  5. panaskan minyak, salutkan sobok yang dh bentuk pat segi td dengan bancuhan tepung pulut
  6. Tojonkan dalam minyak yang panas tadi..
  7. Goren hingga masak dan toskan.

Resepi ni telah dihantar oleh Norhanil Hekmah bt. Rosli ke email aabk untuk individu2 atau kumpulan2 yang ingin mencuba koi nih..

1 ulasan:

On July 19, 2010 at 8:42 AM , Anonymous said...

susah2 sgt..order jer kt mak teman..Kamilah...confirm pueh ati..