Bahan-bahan:
3 cawan kacang ijo (digoren tanpa minyak,dibuang kulit dan diblender halus,diayak)
1 cawan gula (diblender halus)
1 cawan tepung pulut (digoreng hingga kekuningan)
Sedikit tepung pulut untuk salutan
Cara membuat:
- Campokan sobok kacang ijo,gule, dan tepung pulut yang dh kome goren td
- Tekan dalam loyang sampai mampat (macam putu kacang)
- Dengan hati2 jangan selewen kerat dengan piso bentuk pat segi
- Pastu cmpokan tepung pulut yang sikit tadi dgn ayo (pekat dia mcm nk buat salut goren pisang tu)
- panaskan minyak, salutkan sobok yang dh bentuk pat segi td dengan bancuhan tepung pulut
- Tojonkan dalam minyak yang panas tadi..
- Goren hingga masak dan toskan.
Resepi ni telah dihantar oleh Norhanil Hekmah bt. Rosli ke email aabk untuk individu2 atau kumpulan2 yang ingin mencuba koi nih..
1 ulasan:
susah2 sgt..order jer kt mak teman..Kamilah...confirm pueh ati..